Ketojenik Diyet Nedir?
Ketojenik diyet, düşük karbonhidrat, orta düzeyde protein ve yüksek yağ alımına dayanan bir diyet programıdır. Uzman diyetisyen tarafından belirli bir program dahilinde ketojenik diyet yapmak tavsiye edilir.
Ketojenik Diyetin Amacı
Bu diyet yönteminde vücut ketosise sokularak vücudun yağ moleküllerini kullanması amaçlanır. Ketojenik diyetin, bireyin uzman bir diyetisyen tarafından kontrol edilmesi daha yararlı olur.
Ketojenik Diyetin Yan Etkileri
Ketojenik diyetin bazı yan etkileri de olabilir. Bu sebeple diyetisyen desteği almak tavsiye edilir.
Ketojenik Diyetin Diğer Düşük Karbonhidratlı Diyetlerden Farkı
Ketojenik diyet, düşük karbonhidrat alınan diyetlere benzer ancak farkı protein kısıtlamasıdır. Fazla protein, kan şekerini yükseltebilir.
Vücudumuzun Enerji Kaynağı
Vücudumuzun ana enerji kaynağı glikozdur. Glikoz molekülleri karaciğer ve kaslarımızda depolanır. Bu depolanan glikojen yakılarak glikoza çevrilir ve enerji olarak kullanılır.
Ketosis Süreci
Vücuda alınan karbonhidratı kısıtladığımızda belirli bir süre sonra bu depolar tükenir. Vücudun kullanacağı enerji kaynağı kalmadığında vücut başka bir enerji kaynağına gereksinim duyar. Vücut bundan sonra ketosise girer ve enerji için ketonlar üretir. Ketonları karaciğer, yağ moleküllerinden üretir.
Ketojenik Diyetin Faydaları
Ketojenik diyet yağ yakımında fayda sağlar. Karbonhidrat alımı az olduğundan kan şekeri seviyesini düşürür. Ketosise girene kadar yorgunluk ve bitkinlik olabilir. Ketonların düzene girmesi ile daha düzenli enerji akışı sağlanır.
Ketojenik Diyet Kimler İçin Uygundur?
Yetişkin bireylerde yağ yakımı için ketojenik diyet kullanılabilir. Ketosise girmek için günde 50 gramdan az karbonhidrat alımı gerekir.
Ketojenik Diyette Tüketilmesi ve Kaçınılması Gereken Besinler
Ketojenik diyette pirinç, patates, ekmek gibi glikoz içeren gıdalardan uzak durmak tavsiye edilir. Protein olarak yağlı et kaynakları tüketilebilir. Yağ kaynakları için tereyağı, süt yağları ve karbonhidrat oranı düşük kuruyemişler tüketilmesi tavsiye edilir. Yeşil sebze tüketimi artırılabilir.
Ketojenik Diyet ve Spor
Ketojenik diyet, performansa bağlı spor dalları dışında düzenlenerek kullanılmaktadır.