Çalışma Hayatında Beslenme ve Sağlık
Çalışma hayatı gündelik zamanımızın büyük çoğunluğunu kaplıyor; masa başında çalışan kısım ise azımsanamayacak kadar çok. Gün boyu uzun denilebilecek saatler, aralıksız oturarak aslında vücudumuza ne denli zarar verdiğimizin farkında bile olmuyoruz. Bunun yanına bir de sağlıksız beslenme biçimimiz ekleniyorsa, yağlanma ve bölgesel kilo alımı kaçınılmaz hale geliyor. Yan masadaki arkadaşımızın ikram ettiği çikolata, şekerli ve soslu öğlen kahveleri, akşam geç saatlerde yediğimiz iş yemekleri ve beş çayı kaçamaklarımız. Liste uzadıkça uzarken, tehlike çanları çalmaya başlıyor.
Ofiste Beslenmenin Püf Noktaları
Ofis hayatını bedenimiz ve ruhumuz için beslenmenin kaynağı haline getirmek için uyabileceğimiz küçük kurallar şunlar:
Kahvaltıyı Atlamayın
Ülkemizde özellikle kahvaltı çoğu zaman atlanan veya hızla atıştırılan yiyeceklerden oluşur. Kahvaltı güne iyi başlamamızı sağlayan, metabolizmamızı çalıştıran ve şişmanlamaktan koruyan en önemli öğündür. Mutlaka protein, lifli karbonhidrat ve mümkünse vitamin mineral alacağınız sağlıklı bir kahvaltı olmalıdır. Poğaça, açma, simit ve çaydan oluşan bir kahvaltı yeterli değildir.
Öğle Yemeğinde Doğru Seçimler Yapın
İş yeri yemekhanesi veya restoranda seçtiğiniz öğle yemekleri de doğru yemeklerden oluşmalıdır. Bunun için fast-food tarzı yiyeceklerden, kızartılmış, hamurlu yiyeceklerden kaçınmak gerekiyor. Daha çok ızgara tarzında, sebze ve salataya ağırlık verdiğiniz menüler tercih edilmelidir.
Beyaz Ekmek Yerine Lifli Ekmek Tercih Edin
Beyaz ekmek yerine lifli ekmek (çavdar, tam buğday, kepekli vb.) tüketmek, daha az tuz kullanmak ve yemekte gazlı asitli içecekler tüketimi yerine su, soda veya ayran içmek sağlığınızı uzun dönemde etkileyecek önemli alışkanlıklardır.
Ara Öğünleri Atlamayın
Gün içinde sağlıksız atıştırmaları önlemek ve yerine daha sağlıklı olanları seçmek yine beslenme kalitenizi etkileyecek önemli adımlardır. Günlük vitamin mineral ihtiyacınızı tamamlamak için en az iki ara öğün (meyve, yağlı tohumlar, hafif sütlü-yoğurtlu tatlılar vb.) tüketmek gereklidir.
Kalori Dengesini Sağlayın
Öğle ve akşam ana öğünlerdeki enerjiyi (kaloriyi) dengelemek yine sağlığınızı ve ideal kilonuzu koruyacak bir yöntemdir. Eğer akşam yemeği için bir yere davetliyseniz, özel bir yemek varsa öğle yemeklerinizi daha hafif geçirmelisiniz. Böylece hem gün içindeki kalori alımınızı dengelemiş olursunuz hem de varsa sindirim şikayetlerinizi (reflü, gastrit, gaz, şişkinlik vb.) azaltırsınız.